Trestné činy poškodzujúce veriteľov

Predaj ukončený
V predaji
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Predaj ukončený
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Autor

Typ publikácie
monografia

Dátum vydania
10/2019

Väzba
tvrdá

Počet strán
380

Rozmery
A5 (148x210mm)

Typ produktu
Tlačená kniha

Typ produktu
E-kniha

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-571-0113-0

ISBN
978-80-571-0114-7

Trestné činy poškodzujúce veriteľov sú najmä také trestné činy, ktorých skutkové podstaty súvisia s právnymi vzťahmi medzi veriteľmi a dlžníkmi, a spravidla sa týkajú podnikateľského prostredia. Spoločným znakom týchto trestných činov, ktoré sa niekedy označujú aj ako tzv. úpadkové trestné činy, je ochrana majetkových práv veriteľov a v určitom rozsahu sa tu chráni aj záujem na zodpovedajúcom riešení prípadného úpadkového stavu dlžníka a na riadnom priebehu konkurzného konania.

Predmetom záujmu tejto publikácie sú hlavne tie trestné činy poškodzujúce veriteľov, ktoré sa v aplikačnej praxi vyskytujú najčastejšie, a to trestný čin poškodzovania veriteľa podľa § 239 TZ a trestný čin zvýhodňovania veriteľa podľa § 240 TZ. Pre tieto dva trestné činy je charakteristické to, že majú najširšie praktické využitie a možno prostredníctvom nich trestnoprávne sankcionovať pomerne široké spektrum úmyselných konaní, ktorých cieľom je škoda na majetku veriteľov.

Pozornosť je venovaná aj trestnému činu marenia exekučného konania podľa § 243a TZ či vybraným aspektom trestnej činnosti, ktorá súvisí s konkurzným konaním a je postihovaná napríklad prostredníctvom trestného činu marenia konkurzného konania podľa § 242 TZ. Publikácia poskytuje aj základný výklad znakov skutkovej podstaty trestného činu nekalej likvidácie podľa § 251b TZ či trestných činov podvodného úpadku podľa § 227 TZ a zavineného úpadku podľa § 228 TZ.

Obsahovým cieľom publikácie je poskytnúť aj výklad otázok, ktoré sa dotýkajú trestných činov poškodzujúcich veriteľov a súvisia s nimi a ktoré sa týkajú napríklad posudzovania rizika v podnikateľskom prostredí, spoliehania sa na pomoc odborníka pri realizácii podnikateľského rozhodnutia či princípu ultima ratio v trestnom práve.

Publikácia môže byť nápomocná orgánom aplikácie práva (sudcom, vyšším súdnym úradníkom, orgánom činným v trestnom konaní, prokurátorom, advokátom), pričom môže slúžiť všetkým ostatným záujemcom o problematiku trestného práva a v neposlednom rade podnikateľským subjektom.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.