Kriminálne spravodajstvo - nový koncept odhaľovania trestných činov v Slovenskej republike

Posledné kusy - neváhajte s objednávkou!
V predaji
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Posledné kusy - neváhajte s objednávkou!
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
monografia

Dátum vydania
1/2020

Väzba
mäkká

Počet strán
200

Rozmery
A5 (148x210mm)

Typ produktu
Tlačená kniha

Typ produktu
E-kniha

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-571-0123-9

ISBN
978-80-571-0124-6

Vláda Slovenskej republiky v súlade s Haagskym programom prijala v rámci Schengenského akčného plánu úlohu zaviesť do policajnej praxe v Slovenskej republike Európsky model kriminálneho spravodajstva (ECIM). Autori vedeckej monografie na základe výsledkov vedeckovýskumnej úlohy (VYSK č. 231) riešenej na Akadémii PZ odporúčajú na splnenie tejto úlohy prijatie národného modelu kriminálneho spravodajstva, ktorý predstavujú ako nový koncept odhaľovania trestných činov a zisťovania páchateľov. Obsahom monografie sú teoreticko-obsahové a právne východiská budovania navrhovaného modelu kriminálneho spravodajstva v Slovenskej republike.

Autori na základe analýzy súčasného právneho stavu poukazujú na nekompatibilitu formálno-právneho vymedzenia kriminálneho spravodajstva v právnej úprave Slovenskej republiky s odporúčaniami Europolu. Poukazujú tiež na odlišné chápanie obsahu kriminálneho spravodajstva v Slovenskej republike a v iných krajinách Európskej únie. Detailne opisujú základné teoretické a metodologické prístupy a východiská k budovaniu nového konceptu odhaľovania trestných činov a zisťovania páchateľov v Slovenskej republike tak, aby bol kompatibilný s Európskym modelom kriminálneho spravodajstva. Zároveň odporúčajú aj konkrétne riešenia cestou legislatívnych zmien v príslušných zákonoch. Pri legislatívnych zmenách je potrebné mať na zreteli, že účelom odhaľovania je vytváranie podmienok na realizáciu trestného konania a zároveň že samotné odhaľovanie je poznávacia činnosť, ktorá je založená na práci s informáciami, a to na ich zbere, získavaní, hodnotení, ukladaní, triedení, analýze a využívaní.

Monografia je určená pre pracovníkov pôsobiacich v oblasti bezpečnostnej teórie a bezpečnostnej praxe, pre študentov vysokých škôl právneho a bezpečnostného zamerania, ale aj pre širšiu odbornú verejnosť zaujímajúcu sa o túto oblasť.