Directio methodica v dejinách uhorského procesného práva

Predaj ukončený
V predaji
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Predaj ukončený
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
monografia

Dátum vydania
9/2020

Väzba
tvrdá

Počet strán
544

Rozmery
A5 (148x210mm)

Typ produktu
Tlačená kniha

Typ produktu
E-kniha

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-571-0148-2

ISBN
978-80-571-0149-9

Predkladaná publikácia zahŕňa úvodnú štúdiu, preklad a faksimile originálneho textu dobového diela uhorského „generálneho prokurátora" Jána Kitoniča – Directio methodica processus iudiciarii iuris consuetudinarii, inclyti Regni Hungariae (Metodické pokyny k súdnemu procesu podľa obyčajového práva slávneho Uhorského kráľovstva) z roku 1619. 
Dielo predstavuje prehľad súdobého civilného a trestného procesného práva, vystihujúci úpravu platnú primárne v 17. a 18. storočí.

Toto dielo, pôvodne mienené „iba" ako praktická príručka, sa vďaka povesti, ktorú si svojou kvalitou získalo, a následne vďaka zaradeniu do oficiálnej zbierky platného práva v Uhorsku (Corpus Iuris Hungarici), stalo akoby prvou „kodifikáciou" uhorského procesného práva. Príručka bola využívaná v praxi najmä v konaniach pred Kráľovskou kúriou (resp. jej nižšou inštančnou zložkou, Kráľovskou tabuľou), ale aj pred stoličnými a cirkevnými súdmi. O jedno storočie po jej napísaní sa dokonca využila v procese s Jurajom Jánošíkom. Okrem verného obrazu dobovej praxe poskytuje aj dnešnému čitateľovi
stále blízke pohľady na konkrétne problémy procesualistickej teórie a praxe vrátane úzko súvisiacej problematiky deontológie právnických profesií advokátov a sudcov. Najmä v týchto otázkach dielo ani po 400 rokoch nestratilo nič na svojej relevancii.