Dopredaj

Prípadové štúdie z európskeho medzinárodného práva súkromného

Dopredaj - expedujeme ihneď. U vás do 3 prac. dní
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
praktikum

Dátum vydania
9/2018

Väzba
mäkká

Počet strán
124

Rozmery
A5 (148x210mm)

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-930-7

Medzinárodné právo súkromné prešlo za posledných dvadsať rokov podstatnými zmenami. Okrem tradičných prameňov medzinárodného práva súkromného, ktorými boli vnútroštátne normy a prvé vznikajúce bilaterálne a multilaterálne medzinárodné zmluvy medzi štátmi, máme v súčasnosti k dispozícii nezanedbateľne široký okruh prameňov práva Európskej únie. Nárast počtu prípadov s medzinárodným prvkom vyvoláva potrebu klásť osobitný dôraz na pochopenie metodiky riešenia takýchto prípadov. Tradičná výučba medzinárodného práva súkromného v tomto ohľade už nepostačuje pre účely ďalšej právnej praxe.

Učebnica je spracovaná formou návodu riešenia prípadov s medzinárodným prvkom tak, aby podľa nej mohol postupovať aj študent alebo praktik samoštúdiom. V úvode autori uvádzajú výpočet hlavných prameňov z oblasti medzinárodného práva súkromného ku dňu vydania učebnice. Osobitne zdôrazňujú nevyhnutnosť brať do úvahy skutočnosť, že v prípade určenia právomoci cudzích súdov tieto postupujú podľa prameňov práva, ktorými sú oni viazané, a teda možným iným okruhom medzinárodných zmlúv, prameňov posilnenej spolupráce v Európskej únii a vlastnými vnútroštátnymi prameňmi medzinárodného práva súkromného. Táto skutočnosť je zvlášť dôležitá pre právnu prax a cezhraničné služby advokátov.

Učebnica metodicky postupuje od jednoduchých fiktívnych prípadov, ku ktorým kladie stručné otázky, až po komplexné skutočné prípady riešené právnou praxou, najmä však Súdnym dvorom Európskej únie. Skutkové zadania prípadov sa v niektorých kapitolách opakujú, a to s ohľadom na široké spektrum právnych otázok, ktoré zo skutkových okolností vyplývajú. Tento pedagogický prístup cieli na hĺbkové osvojenie si postupov riešenia prípadov s medzinárodným prvkom a upevnenie si orientácie medzi množstvom prameňov, ktorých aplikácia môže pripadať do úvahy.
Publikácia môže prispieť k zjednodušeniu hľadania riešení prípadov s medzinárodným prvkom a poslúžiť širšej právnej obci.