Zákon o pozemkových spoločenstvách - komentár

Predaj ukončený
V predaji
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Predaj ukončený
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
komentár

Dátum vydania
5/2019

Väzba
tvrdá

Počet strán
436

Rozmery
A5 (148x210mm)

Typ produktu
Tlačená kniha

Typ produktu
E-kniha

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-7598-432-6

ISBN
978-80-7598-433-3

Starostlivé obhospodarovanie poľnohospodárskej a lesnej pôdy by malo byť jednou z hodnôt našej spoločnosti. Zameriavanie sa na význam lesov a poľnohospodárstva je veľmi dôležité pre prežitie spoločnosti ako-takej. Práve pôda je centrálnym pojmom činnosti pozemkových spoločenstiev. Urbariáty, komposesoráty a im podobné útvary (v súčasnosti nazývané pozemkové spoločenstvá) sú príznačné pre naše územie a slúžia lepšiemu a hospodárnejšiemu využívaniu (v súčasnosti) poľnohospodárskej či lesnej pôdy. Tieto spoločenstvá majú hlboké historické pozadie, ich pôvod siaha až do obdobia stredoveku, pričom si prešli rôznymi spoločenskými obdobiami. Napriek tomu, že „urbárske pozemky“ tvoria pomerne veľkú rozlohu nášho územia, že na Slovensku máme približne 2 000 pozemkových spoločenstiev, že s nimi často pri svojej činnosti prichádzajú do kontaktu obce, ako aj vo všeobecnosti orgány verejnej moci – a, napokon, aj súkromné fyzické a právnické osoby (napr. pri nájme týchto pozemkov) – a že vo všeobecnosti ide o inštitút pomerne známy v slovenskej spoločnosti, urbárom sa v právnickej obci venuje len málo priestoru.

Prvý komentár k zákonu č. 97/2013 Z. z. o pozemkových spoločenstvách je dielom dvoch spoluautorov, a to JUDr. Mareka Masláka, PhD., pôsobiaceho na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, a Mgr. Róberta Jakubáča, PhD. pôsobiaceho na Úrade geodézie, kartografie a katastra SR. Aj vzhľadom na obrovský nedostatok odbornej literatúry o pozemkových spoločenstvách veríme, že tento komentár bude viac ako užitočný najmä pre samotných urbárnikov, ale tiež aj pre pracovníkov okresných úradov, obcí, právnych zástupcov či sudcov.

Komentár obsahuje výklad k zákonu o pozemkových spoločenstvách aj v znení rozsiahlej novely vykonanej zákonom č. 110/2018 Z. z. (pričom upozorňuje na zmeny, ktoré táto novela prináša). Komentár tiež zahŕňa znenie pôvodných uhorských zákonných článkov z rokov 1898 a 1913, predmetom ktorých bola úprava postavenia urbárnikov a im podobných subjektov v Uhorsku.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.