Dopredaj

Zákon o dohľade nad finančným trhom - komentár

Dopredaj - expedujeme ihneď. U vás do 3 prac. dní
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
komentár

Dátum vydania
11/2018

Väzba
tvrdá

Počet strán
492

Rozmery
A5 (148x210mm)

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-947-5

Finančný trh v najširšom zmysle slova predstavuje jeden z najfascinujúcejších príbehov v dejinách ľudstva. Je to príbeh o vývoji peňazí ako jednoduchého prostriedku výmeny, o základoch moderného bankovníctva vo forme poskytovania úverov v stredovekej Florencii, prvých foriem poistenia pri námornom obchode, cez financovanie štátov a najmä ich vojen prostredníctvom dlhopisov, prvé snahy o rozloženie investičného rizika pri investovaní do akciových spoločností až po dnešné vysokofrekvenčné obchodovanie s rôznymi formami finančných derivátov. Zároveň je to príbeh o mnohých finančných krízach.

Vývoj regulácie finančného trhu od založenia Slovenskej republiky prešiel z inštitucionálneho a legislatívneho hľadiska mnohými zmenami, ktoré odrážajú dynamiku vývoja spoločenských vzťahov v tejto oblasti. Národná banka Slovenska sa stala vstupom do Európskej únie a prijatím eura súčasťou dohľadu nad jedným z najrozvinutejších finančných trhov na svete. Základný a kľúčový prvok tejto činnosti predstavuje zákon č. 747/2004 Z. z. o dohľade nad finančným trhom v znení neskorších predpisov. Primárnym cieľom tohto zákona je prispievať k stabilite finančného trhu ako celku, ako aj k bezpečnému a zdravému fungovaniu finančného trhu v záujme udržiavania dôveryhodnosti finančného trhu, ochrany finančných spotrebiteľov a iných klientov na finančnom trhu a rešpektovania pravidiel hospodárskej súťaže.

Účelom publikácie je poskytnúť odbornej, ale i laickej verejnosti detailnejší rozbor osobitostí regulácie dohľadu nad finančným trhom, medzi ktoré patria napríklad všeobecné zásady výkonu dohľadu, postup pri dohľade na mieste a dohľade na diaľku, konania vo veciach dohľadu, príspevky a poplatky uhrádzané Národnej banke Slovenska, špecifiká ochrany finančných spotrebiteľov, vedenie zoznamov a registrov, pravidiel pre prijímanie a preskúmavanie správ o porušeniach alebo nové intervenčné právomoci.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.