Dopredaj

Umenie tvoriť zákony – Schvaľovanie zákonov v SR

Dopredaj - expedujeme ihneď. U vás do 3 prac. dní
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Autor

Typ publikácie
monografia

Dátum vydania
1/2019

Väzba
mäkká

Počet strán
173

Rozmery
A5 (148x210mm)

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-931-4

Tvorba práva je jednou zo špecifických foriem realizácie práva. Tá vyplýva z miery možnosti formálne presne, jednoducho a jednoznačne vyjadriť oprávnenia a povinnosti účastníkov právnych vzťahov. Prostriedkom sú syntaktické, sémantické a pragmatické vlastnosti právneho jazyka. Tvorbu práva okrem realizácie predpisov upravujúcich celý proces vzniku právnych noriem charakterizujú aj kreatívne prvky, spojené s formovaním a vyjadrovaním spoločenskej vôle ako štátnej vôle v demokratickom prostredí politickej plurality.

Tvorba práva musí reagovať na vývoj spoločnosti ako aj samo právo, a to nielen vo vzťahu k finálnemu výsledku, ale aj k procesnej, tvorivej stránke. Spoločenský vývoj, nové, neštandardné situácie si vyžadujú aj nové spôsoby, riešenia. Týka sa to aj tvorby práva, ktorá nie je statická, ale reflektuje aj spoločenské, vedecké a technické zmeny, v záujme ich legálnej implementácie do života právom regulovanej spoločnosti.
 
Cieľom titulu „Umenie tvoriť zákony – Schvaľovanie zákonov v Slovenskej republike“ nie je poskytnúť pohľad na tvorbu práva a jej problémy z legislatívno-technického, ale zo spoločensko-filozofického hľadiska, zamyslieť sa nad legislatívou ako takou, jej miestom a významom v postmodernej spoločnosti, nad stavom v akom sa v parlamentných vládnych formách nachádza. V knihe sa vymedzuje a definuje legislatíva, zdôrazňuje sa jej význam a dôležitosť v demokratickom a právnom štáte a naznačuje sa jej variantné chápanie a súvislosti. Titul má ambíciu podať hlbší pohľad na súčasný stav tvorby právnych predpisov a možné východiská z neho, s osobitným zameraním na podmienky Slovenskej republiky.