Korupcia - vybrané kriminologické a trestnoprávne aspekty

Predaj ukončený
  • Dostupné v sieti Martinus
  • Dostupné v sieti Panta Rhei
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
monografia

Dátum vydania
9/2015

Väzba
mäkká

Počet strán
258

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-264-3

Korupcia predstavuje jeden z veľmi závažných a nebezpečných problémov súčasnej spoločnosti. Už pomerne dávno ju nemožno obmedzovať výhradne na oblasť verejnú, keďže korupcia ako taká stihla preniknúť už do všetkých oblastí, do všetkých sfér súčasnej spoločnosti a do jej štruktúr. Tak, ako je typická pre oblasť verejnú, tak sa s ňou možno stretnúť aj v oblasti súkromnej. Vo svojej podstate zasahuje nielen oblasť základných ľudských práv, no výrazne dopadá aj na princípy právneho a demokratického štátu, ktoré narúša a poškodzuje. Z hľadiska možností odhaľovania a dokazovania korupcie v súčasnosti sa jednoznačne preukázalo, že klasické prostriedky, ktoré sa využívajú na odhaľovanie a dokazovanie iných druhov trestnej činnosti, sú v tomto prípade iba veľmi málo efektívne a účinné. Vzhľadom na uvedené je nutné využívať na účely odhaľovania a následne dokazovania korupcie nové, moderné a intenzívne ofenzívne prostriedky, ktoré však súčasne zasahujú do oblasti základných ľudských práv a slobôd.

Predkladaná monografia sa venuje problematike korupcie z kriminologického aj trestnoprávneho hľadiska. Poukazuje na problémy spojené s jej definovaním, vymedzením a celkovo chápaním nielen z hľadiska vnútroštátneho, ale aj medzinárodného a európskeho. Obsahuje kritické zhodnotenie aktuálnej trestnoprávnej úpravy postihu aj riešenia korupcie.

Je určená tak odbornej, ako aj laickej verejnosti, pretože korupčný problém je tým, ktorý sa v konečnom dôsledku dotýka celej spoločnosti, každého z nás.