Judikatúra vo veciach stavebného konania

Predaj ukončený
  • Dostupné v sieti Panta Rhei
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH


Vydavateľ

Typ publikácie
monografia

Dátum vydania
4/2015

Väzba
mäkká

Počet strán
424

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-179-0

Zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon bol od nadobudnutia jeho účinnosti už tridsaťštyrikrát novelizovaný. Napriek tomu, že sa v súčasnosti pripravuje nový stavebný zákon, s ohľadom na veľké množstvo pripomienok má byť predložený do Národnej rady Slovenskej republiky až v lete 2015. To znamená, že treba predpokladať, že judikatúra zo stavebného práva bude pomôckou pre prax ešte dlhý čas. Predkladaný titul rozdeľuje vybranú judikatúru v predmetnej oblasti do šiestich častí:

  1. Územné konanie
  2. Povoľovanie a dodatočné povoľovanie stavieb
  3. Kolaudačné konanie
  4. Odstraňovanie stavieb
  5. Vyvlastňovacie konanie
  6. Stavebné delikty

Základom práce sú publikované a nepublikované rozhodnutia správnych súdov, ktoré sú určené širokému okruhu osôb, ktoré sa v praxi stretávajú s verejnoprávnymi otázkami stavebného práva. Pri rozhodnutiach bola vytvorená právna veta a vybraté časti odôvodnenia súdnych rozhodnutí pre lepšie pochopenie interpretácie stavebného práva.

Veríme, že praxi ponúkame užitočnú pomôcku nielen pre právnikov, ale aj pre laikov, t. j. pre toho, kto vie, kde, ako a čo hľadať. Pritom mu pomôžu aj prehľadne spracované registre. Rada Európy sformulovala princípy dobrej verejnej správy, najmä zásady transparentnosti správneho konania. Prijala celý rad rezolúcií a odporúčaní výboru ministrov týkajúcich sa rozhodovacej činnosti verejnej správy a ochrany práv jednotlivca. Napriek tomu, že majú charakter pravidiel soft law a nie sú zaväzné, ich dodržiavanie je prestížnou otázkou pre členské štáty Rady Európy. Preto autori do publikácie zaradili Rezolúciu č. R (77) 31 o ochrane jednotlivca vo vzťahu k správnym aktom a Odporučanie Výboru ministrov Rady Európy č. R (91) 1 členským štátom o správnych sankciách.

Judikatúra vo veciach stavebného konania môže veľmi dobre poslúžiť nielen právnikom, študentom práva, odborným zamestnancom inštitúcií vydávajúcich rozhodnutia v stavebných veciach a samosprávnym orgánom, ale každému, kto z akéhokoľvek dôvodu potrebuje nájsť informáciu zo stavebného práva a chce sa spoľahnúť na to, že mu nič podstatné neunikne.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.