Judikatúra vo veciach katastra nehnuteľností

Predaj ukončený
  • Dostupné v sieti Panta Rhei
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
prehľad judikatúry

Dátum vydania
11/2016

Väzba
mäkká

Počet strán
292

Rozmery
A5 (148x210mm)

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-505-7

Kataster nehnuteľností nepochybne predstavuje jeden z najobsažnejších informačných systémov verejnej správy a zároveň jeden z najvýznamnejších verejných zoznamov, resp. verejných registrov. Zápis do katastra ako verejnej knihy má spravidla ďalekosiahle dôsledky v oblasti súkromného práva a v niektorých prípadoch je dokonca vznik, zmena alebo zánik vecného práva k nehnuteľnosti podmienený vkladom do katastra.

Právna úprava katastra, resp. právna úprava zápisu nehnuteľností a práv do katastra je obsiahnutá v množstve právnych predpisov hmotnoprávneho, ako aj procesného charakteru. Z hľadiska katastra sú okrem Občianskeho zákonníka a katastrálneho zákona dôležité mnohé ďalšie právne predpisy (napríklad Exekučný poriadok, Civilný sporový poriadok, zákon o pozemkových spoločenstvách). Vzhľadom na rozsah právnej úpravy zápisu nehnuteľností a práv do katastra a dynamiku obchodu s nehnuteľnosťami je len pochopiteľné, že aj judikatúra vzťahujúca sa na túto problematiku je mimoriadne bohatá. Zároveň je však potrebné konštatovať, že táto právna úprava spôsobuje aplikačnej praxi (vrátane súdnej praxe) viaceré problémy.

Prehľad judikatúry vo veciach katastra nehnuteľností obsahuje súdne rozhodnutia vzťahujúce sa tak na hmotnoprávnu, ako aj na procesnú stránku zápisu práv do katastra. Do tohto prehľadu judikatúry sú zaradené aj niektoré rozhodnutia, ktoré ešte neboli publikované. Relatívne menší počet českých judikátov zaradených do tohto prehľadu judikatúry je daný skutočnosťou, že vo veciach zápisu práv do katastra je použiteľnosť českej judikatúry limitovaná odlišnosťami najmä vo vzťahu k procesnej stránke relevantných právnych noriem. Niektoré právne vety uvádzané v tomto prehľade judikatúry vo veciach katastra nehnuteľností sú formulované zostaviteľom.

Predkladaná publikácia je určená najmä sudcom, advokátom, notárom a pracovníkom orgánov štátnej správy na úseku katastra nehnuteľností. Táto publikácia však môže dobre poslúžiť aj študentom, osobám, ktoré podnikajú v oblasti realít, a vôbec každému, kto sa zaujíma o problematiku nakladania s nehnuteľnosťami.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.