Zákon o súdnych poplatkoch - komentár

Predaj ukončený
  • Dostupné v sieti Martinus
  • Dostupné v sieti Panta Rhei
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH


Vydavateľ

Typ publikácie
komentár

Dátum vydania
6/2014

Väzba
tvrdá

Počet strán
266

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978–80–8168-044-1

Druhé, doplnené a prepracované vydanie

Nesprávna aplikácia poplatkového zákona, resp. uloženie poplatkovej povinnosti účastníkovi súdneho konania v prípade, ak ju nemá, môže predstavovať zásah štátu do základného práva na súdnu ochranu. Preto je znalosť poplatkového zákona tak pre súdnu prax, ako aj pre advokátov a podnikateľskú verejnosť nevyhnutná. Zákon o súdnych poplatkoch je okrem prameňa občianskeho procesného práva aj finančnoprávnou normou, keďže súdne poplatky sú jednou z príjmových zložiek štátneho rozpočtu a štát má záujem na ich správnom vyberaní.

Frekventované ustanovenia zákona, ako aj jednotlivé položky sadzobníka sú v komentári rozoberané podrobnejšie a na viacerých miestach autor upozorňuje na interpretačné odlišnosti v aplikačnej praxi súdov a zaujíma názory podporené judikatúrou súdov.Oslobodenie spotrebiteľov od súdnych poplatkov, oslobodenie správcov od súdnych poplatkov, spoplatňovanie tzv. hromadných podaní, elektronických podaní, vyrubovanie poplatkov v konaniach o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov, v dedičských konaniach, vzťah zákonného oslobodenia na spoplatnenie jednotlivých úkonov súdov, problematika spoplatňovania žalôb na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím orgánu verejnej moci alebo jeho nesprávnym úradným postupom, námietky zaujatosti, vracanie poplatkov - to je zlomok tém, ktoré v súčasnosti spôsobujú v praxi interpretačné problémy a ktoré autor v komentári analyzuje.

Nový, doplnený a rozšírený komentár k zákonu o súdnych poplatkoch je praktickou pomôckou pre vyšších súdnych úradníkov, sudcov, advokátov či podnikateľov.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.