Trestné právo v zdravotníctve

Predaj ukončený
Predaj ukončený
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Autor

Typ publikácie
učebnica

Dátum vydania
2/2016

Väzba
tvrdá

Počet strán
200

Typ produktu
Tlačená kniha

Typ produktu
E-kniha

ISBN
978-80-8168-358-9

ISBN
978-80-8168-359-6

Publikácia „Trestné právo v zdravotníctve“ je primárne zameraná na problematiku trestnoprávnej ochrany života a zdravia človeka. Výpočet a výklad jednotlivých trestných činov zameraných na poruchové a ohrozujúce trestné činy proti ľudskému životu a zdraviu je značne extenzívny - pozornosť je venovaná aj tým trestným činom, ktoré s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v tom ustálenom, klasickom ponímaní priamo nesúvisia, resp. súvisia len okrajovo, no v rámci uceleného a komplexného spracovania trestnoprávnej ochrany života a zdravia bolo nevyhnutné sa im v tejto publikácii venovať.

V učebnici sú rozanalyzované aj ďalšie trestné činy, ako napríklad trestné činy pozbavenia a obmedzovania osobnej slobody. Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a pri realizácii rôznych medicínskych úkonov sa možno stretnúť aj s trestnými činmi proti iným právam a slobodám, ako napríklad s hanobením mŕtveho ľudského tela, s neoprávneným nakladaním s osobnými údajmi pacienta, s poškodzovaním cudzích práv (pacienta), ako aj s porušením dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy počas jednotlivých úkonov zdravotnej starostlivosti. Znalecká činnosť má v medicínsko-právnych kauzách nezastupiteľné miesto - aj preto je venovaný priestor trestnej činnosti zo strany súdnych znalcov pri vypracovávaní nepravdivých znaleckých posudkov s ohľadom na falošnú kolegialitu medzi jednotlivými zdravotníckymi pracovníkmi.

Učebnica má formou rozšíreného učebného textu, ktorý je zameraný na oblasť trestnej činnosti v zdravotníctve, napomôcť najmä študentom práva zorientovať sa v tejto náročnej problematike. Učebnica si nájde svoje miesto aj medzi poslucháčmi rôznych zdravotníckych odborov, ktorí najmä pri štúdiu medicínskeho práva ocenia podrobnejšie spracovanú problematiku vybraných trestných činov v zdravotníctve, ktoré sú z pohľadu trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníckych pracovníkov najfrekventovanejšie.