Judikatúra vo veciach zabezpečenia záväzkov, 2. vydanie

ASPI produkt

Kniha je dostupná
v systéme ASPI

Ceny sú vrátane DPH


Typ publikácie
prehľad judikatúry

Dátum vydania
9/2013

Väzba
mäkká

Počet strán
314

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8078-623-6

Po úspešnom vypredaní prvého vydania publikácie Judikatúra vo veciach zabezpečenia záväzkov z roku 2010 Vám prinášame jej druhé vydanie, ktoré možno nazvať nielen prepracovaným, ale najmä doplneným, keďže oproti prvému vydaniu ponúka desiatky ďalších zaujímavých súdnych rozhodnutí. Do záväzkových vzťahov vstupujú ich účastníci s očakávaním splnenia záväzku druhou zmluvnou stranou. Nežijeme však v ideálnom svete, preto právny poriadok upravuje inštitúty, ktoré by mali v zmluvnom vzťahu zvýšiť istotu veriteľa, že zmluvný záväzok dlžníka bude riadne splnený, resp. by mali dlžníka k splneniu jeho záväzku motivovať.

Publikácia obsahuje výber publikovaných a nepublikovaných rozhodnutí slovenských a českých súdov týkajúcich sa napríklad primeranosti výšky dojednanej zmluvnej pokuty, súladu dojednanej zmluvnej pokuty s dobrými mravmi či korektívu zásadami poctivého obchodného styku, platnosti ručiteľského vyhlásenia jedného z manželov, vplyvu smrti dlžníka na ručiteľský záväzok, predpokladov vzniku práva veriteľa domáhať sa splnenia záväzku od ručiteľa, vplyvu zániku právnickej osoby bez právneho nástupcu na záložné právo, podmienok vzniku zádržného práva, čiastočnej úhrady faktúry ako uznania zvyšku záväzku a pod.

Táto prehľadne štruktúrovaná publikácia s viacerými prehľadnými registrami môže byť vynikajúcou pomôckou v každodennej aplikačnej praxi vyšších súdnych úradníkov, sudcov, advokátov, exekútorov či podnikateľov.