Judikatúra vo veciach slobody prejavu a ochrany osobnosti

ASPI produkt

Kniha je dostupná
v systéme ASPI

Predaj ukončený
  • Dostupné v sieti Panta Rhei
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH


Vydavateľ

Typ publikácie
prehľad judikatúry

Dátum vydania
5/2014

Väzba
mäkká

Počet strán
276

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-043-4

V publikácii „Judikatúra vo veciach slobody prejavu a ochrany osobnosti“ sú komplexným spôsobom spracované najdôležitejšie rozhodnutia súdov v tejto oblasti, a to nielen slovenských. Už v prvej časti sú uvedené všetky rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, v ktorých sú sťažovateľmi občania Slovenskej republike. Hranice slobody prejavu a ochrany osobnosti sú ďalej analyzované v rozhodnutiach Ústavného súdu SR a ČR.

Jednotlivé kapitoly venované samotnej ochrane osobnosti sú usporiadané podľa vecného obsahu rozhodnutí – napríklad ochrana mena a podobizne, hranice kritiky, prezumpcia neviny, miera prípustnosti kritiky sudcov a súdov, atď. Osobitnú pozornosť venujeme tak právu na súkromie, ako aj náhrade nemajetkovej ujmy v peniazoch. Práve v roku 2013 došlo v oblasti náhrady nemajetkovej ujmy k významným rozhodnutiam Ústavného súdu SR, ktorý stanovil kritériá náhrady tejto ujmy. Tieto rozhodnutia reagovali na priznávanie neprimeraných zadosťučinení určitým osobám všeobecnými súdmi. Súčasťou publikácie je aj rozhodnutie Najvyššieho súdu SR k ochrane osobnosti z roku 2013, ktoré získalo ocenenie „Judikát roka“.

Súdne rozhodnutia fakticky dotvárajú právo v oblasti slobody prejavu a ochrany osobnosti a bez poznania rozhodnutí súdov nie je možné uvedenú problematiku plnohodnotne skúmať.

Uvedená zbierka rozhodnutí je určená nielen právnickej verejnosti, ale aj novinárom či širšej laickej verejnosti, ktorá sa zaujíma o túto problematiku.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.