Judikatúra vo veciach exekučného konania a v statusových veciach súdnych exekútorov I

Predaj ukončený
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Typ publikácie
prehľad judikatúry

Dátum vydania
10/2015

Väzba
mäkká

Počet strán
358

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-302-2

I. Exekučné tituly a začatie exekučného konania

Vydavateľstvo Wolters Kluwer Vám predstavuje prvú ucelenú zbierku judikatúry nielen vo veciach exekučného konania, ale aj v statusových veciach súdnych exekútorov. Zbierka judikatúry pozostáva z troch dielov a výberu niekoľkých stoviek relevantných rozhodnutí vo veciach exekučného konania a aj výkonu rozhodnutia vydaných súdmi rozhodujúcimi nielen v prostredí slovenského právneho poriadku, ale aj v prostredí českého právneho poriadku. Judikatúra je doplnená aj relevantnými rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva a Súdneho dvora Európskej únie. Zbierka integruje rozhodnutia najvyšších súdnych autorít, orgánov ochrany ústavnosti, ale rovnako aj rozhodnutia súdov nižších stupňov, ktoré – podľa názoru autorov – priniesli zásadné právne závery vo výklade a aplikácii noriem exekučného práva a súvisiacich právnych predpisov.

Prvý diel sa venuje judikatúre k exekučným titulom, s osobitným zameraním na tzv. tituly súdne a mimosúdne, a judikatúre k začatiu exekučného konania, v rámci ktorého sú rozhodnutia rozdelené medzi viaceré časti danej podkapitoly. Autori sa v súvislosti so začatím exekúcie sústredili na rozhodnutia týkajúce sa návrhu na vykonanie exekúcie, podmienok konania, účastníkov exekučného konania a judikatúru k rozhodovaniu o žiadosti súdneho exekútora o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie.

Zozbierané rozhodnutia sú v každej jednotlivej kapitole zoradené chronologicky, s cieľom umožniť stotožniť rozhodnutie s konkrétnou právnou úpravou platnou v čase jeho vydania. Práve zmeny právnej úpravy v čase sú spôsobilé znížiť výpovednú hodnotu rozhodnutia a z týchto dôvodov autori právne vety a výňatky koncipovali ucelene, nadčasovo, resp. v niektorých prípadoch v texte uviedli poznámky upozorňujúce na zmeny a vývoj právnej úpravy. Aktuálnosť zozbieranej judikatúry je prízvukovaná osobitne v prípadoch rozhodnutí vo veciach rozhodovania o žiadosti o poverenie súdneho exekútora na vykonanie exekúcie, kde je reflektovaná najnovšia judikatúra vedenia exekúcií na podklade rozhodcovských rozsudkov.

Publikácia je určená odbornej verejnosti, sudcom, vyšším súdnym úradníkom, súdnym exekútorom, advokátom, notárom, ale rovnako má ambíciu slúžiť aj ako každodenná pomôcka pre akademikov, študentov právnických fakúlt a zástupcov laickej, občianskej aj podnikateľskej obce, ktorá sa zaujíma o otázky vedenia exekúcií.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.