Globálne zdroje - hrozba alebo šanca?

Predaj ukončený
  • Dostupné v sieti Panta Rhei
V predaji
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Predaj ukončený
Obsah publikácie je dostupný výhradne prostredníctvom online knižnice Smarteca. Čo je Smarteca?
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH

Na stiahnutie


Vydavateľ

Edícia
Ekonómia

Typ publikácie
monografia

Dátum vydania
6/2017

Väzba
tvrdá

Počet strán
192

Rozmery
A5 (148x210mm)

Typ produktu
Tlačená kniha

Typ produktu
E-kniha

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-676-4

ISBN
978-80-8168-677-1

V súčasnosti sme svedkami rozsiahlych diskusií o úlohe a stave prírodných zdrojov a ich možného využitia. Diskutuje sa, či sme dosiahli už vrchol ťažby, či sme už za ním a či nám hrozí nedostatok prírodných zdrojov, čo by sa mohlo stať kľúčovým limitom ďalšieho vývoja ekonomiky i spoločnosti.
Vývoj zmien klímy i celkových zmien prírodného prostredia posilňuje úlohy vody ako kľúčového životodarného zdroja života. Jej zdroje, ale aj plytvanie, čerpanie a takisto aj znečisťovanie ovplyvňuje syntézu zmien prírodného prostredia a vývoj ľudskej civilizácie.
Ľudský faktor hral kľúčovú úlohu vo vývoji ekonomiky i spoločnosti. V súčasnosti sa jeho úloha mení: robotika, umelá inteligencia, informačná spoločnosť sú kľúčové výzvy stojace pred človekom – dnes a osobitne v budúcnosti. Tradičná odvetvová štruktúra zamestnanosti prechádza veľkými zmenami (odvetvia, formy pracovných úväzkov, vlastná potreba práce).
Informačná spoločnosť, robotika, umelá inteligencia sú fenomény súčasnosti i budúcnosti. Existuje antroposféra alebo len k nej smerujeme? Nachádzame nový modus vivendi medzi biosférou a technosférou? Nachádzame nové definovanie vzťahu človeka a prírody, človeka a planéty? Alebo pokračujeme vo svojej nadradenosti nad prírodou, vo svojom pohŕdaní voči flóre a faune? Či v nás hlodá červík pochybnosti a uvedomujeme si, že napriek obrovskému technickému pokroku zostáva človek súčasťou prírody a mal by sa v úcte skláňať pred planétou Zem, pred svojím domovom?