Dejiny štátu a práva na území Slovenska I.

Predaj ukončený
  • Dostupné v sieti Panta Rhei
Zobraziť dostupnosť na predajniach

Ceny sú vrátane DPH


Vydavateľ

Typ publikácie
učebnica

Dátum vydania
12/2015

Väzba
mäkká

Počet strán
136

Rozmery
A5 (148x210mm)

Typ produktu
Tlačená kniha

ISBN
978-80-8168-326-8

Druhé prepracované a rozšírené vydanie učebného textu nadväzuje na snahu spoluautorov predstaviť slovenskú národnoštátoprávnu históriu nielen v stručnejšej, ale súčasne aj v zrozumiteľnejšej a prístupnejšej forme. Skúsenosti s praktickým uplatnením prvého vydania predmetného učebného textu v konkrétnom výučbovom procese primäli spoluautorov prehodnotiť, doplniť či zrozumiteľnejšie formulovať zásadné medzníky štátoprávneho vývoja na území Slovenska v epoche feudalizmu zahŕňajúcej obdobie stredoveku a novoveku.

Učebný text vo svojej podstate približuje feudálny úsek vývoja štátu a práva na našom území (od ranofeudálnych foriem štátnosti až po absolutistickú monarchiu za panovania Habsburgovcov), končiaci revolučnými udalosťami rokov 1848/1849, znamenajúcimi zásadnú zmenu dovtedajších spoločenských vzťahov vrátane vzťahov štátoprávnych. Feudálnu nerovnosť obyvateľstva nahradili zmeny buržoázno-občianske, nastolené demokratizáciou pomerov. Nosnou líniou je výklad vývoja štátu (na báze ústrednej, miestnej správy a charakteru práva a právneho poriadku), výklad postavenia osoby vo feudálnom spoločenskom zriadení, výklad prameňov práva v napojení na rozbor jednotlivých právnych odvetví a inštitútov.

Predkladaný učebný text aj vzhľadom na jeho praktické overenie vo výučbovom procese a naň sa viažuci pozitívny ohlas má ambíciu predstaviť právne dejiny nášho územia v prijateľnej a v čitateľsky príťažlivej podobe.

Publikácia je primárne určená študentom právnických fakúlt, ale aj všetkým tým, ktorí sa zaujímajú o problematiku dejín Slovenska.

Napíšte nám

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Pre bližšie informácie o spracovaní osobných údajov pozrite stránku Informáciami o spracovaní osobných údajov.

* Všetky položky formulára sú povinné. Formulár neslúži ako objednávka.

Ďakujeme za záujem, Vašu požiadavku vybavíme v krátkom čase.